A női- és férfigondolkodás, viselkedés között rengeteg különbség van, amit nagyon nehezen tudunk megérteni és a párkapcsolatok többségében ez okozhatja a legtöbb konfliktust.

˜

Sokszor csak rontunk a helyzeten ha beleássuk magunkat neve nincs kézikönyvekbe, hogy megfejtsük partnerünk viselkedésének hátterét, neméből fakadó sajátosságait. Ezért összegyűjtöttem pár valóban érdekes olvasmányt, melyek tényleg hasznunkra lehetnek, ha kalandozni vágyunk a társas kapcsolatok sűrű erdejében.

 

tumblr_static_reading_better.jpg

1.  Gary Chapman - Változzunk együtt!

 

737558_5.jpg

Gary Chapman új könyvében a változás közös útját vázolja fel. Annak módját, miképpen lehet a házastársat manipuláció, konfliktusok, indulatok és kritika megfogalmazása nélkül motiválni arra, hogy változtasson szokásain, viselkedésén.

˜

A másik szeretetnyelvének - úgymint elismerő szavak, ajándékozás, szívességek, minőségi idő és testi érintés - ismerete, a kérések megfogalmazásának érzékeny időzítése, a szükségletek világos közvetítése mind lehetőséget teremthet arra, hogy a pár együtt fejlődése a kölcsönös odafordulás és tisztelet jegyében történjen.

 

2. Popper Péter - Párkapcsolat körkép

851857_4.jpg

Ez a második könyvaz első Az Élet Sója címmel jelent meg 2011-ben – amelynek alapjául a szerző 2004 és 2010 között felvett vidéki és budapesti előadásai szolgáltak. Természetesen előfordulhatnak átfedések a már megjelent könyveivel – ez elkerülhetetlen. Ennek ellenére újdonságként hatnak ránk. Tökéletesen érezhető az előadás hangulata, mely külön izgalmassá teszi számunkra, olyan érzést keltve bennünk, mintha ott ülnénk és hallgatnánk Popper Pétert a varázslatos előadót.
˜
Ha párkapcsolatban élsz és nem csak a párkapcsolatok veszélyeiről, konfliktushelyzetekről szeretnél olvasni, hanem önmagadról is ismereteket szeretnél kapni, akkor ne hagyd ki Popper Péter könyvét!

3. Müller Péter - Férfiélet, női sors

 

882829_5.jpg

"Összeomlóban van a sok ezer éves férfiuralom.És születőben a nők lelkében elfojtott igazi és örök Én-élmény. Az emberiség történetének legnagyobb fordulatát éljük.  A férfilélek katarzisát és a női lélek önmagára ébredését. 
˜
Sorsunkban és párkapcsolatainkban olyan drámák zajlanak, amelyeket nemigen tapasztaltunk a múltban. Férfinak és nőnek ezért nehéz élni manapság. A férfinak vissza kell találnia elárult, magas szellemi valójához és alázatához. Ehhez az önös énjének össze kell törnie, darabokra. A nőnek pedig meg kell találnia önmagát és a méltóságát, amit még keresni sem engedélyeztek neki, soha. Nem tudom, milyen világ jön. De ha lesz új világ, az a nők tiszteletén fog alapulni. Ebben bizonyos vagyok."

4. Belső Nóra - Utak egymáshoz

b975133.JPG

Vajon mennyire meghatározóak nemi szerepeink a mindennapi érintkezések során? Mik a kiegyensúlyozott és örömteli párkapcsolatok kialakulásának alapkövei? Mitől tud hatékonyan működni a kommunikáció két ember között? 

Napjainkban az emberi kapcsolatok – amelyek talán a legfontosabb erőforrást jelentik az életünkben – mind gyakrabban mondanak csődöt… A válások száma folyamatosan nő, és a hosszú távú párkapcsolatok működtetésébe is sokan buknak bele.

BELSŐ NÓRA könyve alaposan, ugyanakkor kellő érzékenységgel járja körül a témát, és rámutat: a legtöbb embernek az érzelmi kapcsolatok kezelése jelenti a fő problémát. Férfiak és nők élnek egymás mellett, gyermekeik vannak, dolgoznak, pénzt keresnek – de nem képesek egymásra odafigyelni, nem érzik és nem értik egymást. A rossz kérdések rossz válaszokat szülnek, és ezt gyakran már ők maguk sem veszik észre. A szerző kérdésfelvetései, gondolatai, pszichiátriai praxisából hozott történetei, illetve a hétköznapi társas helyzeteket elemző sorai új megvilágításba helyezik a problémákat, és mindenkinek segítenek eligazodni a párkapcsolati érintkezés útvesztőiben.

 

5.  Gary Chapman - Egymásra hangolva

2333702_5.jpg

Ez a könyv Amerika- és Európa-szerte nagy sikert aratott. Feltétlenül nyereséges számunkra, hogy magyarul is olvashatóvá vált. Szerzője - Gary Chapman - a kommunikáció-pszichológia eredményeire alapozva újabb fontos felfedezést tesz:
˜
a szeretetközlés többféle csatornán át történhet, de mindenki csak azt az adást képes fogni, amelyre neveltetés közben, közvetlen környezete és személyes hajlamai hatására ráhangolódott. Ezért gyakran megtörténik, hogy a szeretett személy a szerelmi lángolás abbahagyása után nem érzi, nem fogja fel, hogy társa szereti őt. Sok házastársi kapcsolat szenved kárt emiatt. Pedig a megoldás egyszerű: fel kell ismernünk és meg kell tanulnunk társunk "szeretet-nyelvét".

+1 . Bagdy Emőke · Kalo Jenő · Popper Péter · Ranschburg Jenő - A család

706074_4.jpg

Amivel az emberiség sok ezer év óta makacsul próbálkozik, azt komolyan kell venni. Például a házasságot és a családot. Nem az a dolgunk, hogy cinikusan rálegyintsünk a családra, a házasságra, mert ezek nélkül még nem élt meg társadalom. S ha a próbálkozásokat mindig sok kudarc éri, azt is komolyan kell venni. Komolyan kell venni azt is, hogy az eddigi megoldási kísérletek még nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Az úgynevezett szabad (nyílt) házasságok, a házasság nélküli együttélés, a szingli élet, vagy ellenkezőleg a kommuna, nem bizonyultak elviselhető, tartós megoldásnak.
˜
A tudomány mindig szemügyre vesz jelenségeket, kutat, hogy felelni tudjon arra a kérdésre: Miért? Ez hajtja e kötet szerzőit is. Vajon a belső okokról van-e szó, az ember szociális természete, érzelmi világa alakult-e át, vagy a külső, társadalmi tényezők rombolják-e az emberi kapcsolatokat? S ha végleges választ nem is, de a gyakorlati életben hasznosítható gondolatokat bőven kap az olvasó, amivel talán enyhíthet magánéletének válságain.
black-and-whiet-book-characters-couple-favim_com-1033481.jpg