Az már eddig is bizonyított tény volt, hogy a rendszeres olvasás és mesehallgatás pozitívan hat a gyermek szocializációjára, fejlődésére valamint tanulási képességeire és eredményeire. Ennek a ténynek az alátámasztására szolgál egy berlini tanulmány is, melyben bebizonyították, hogy ez a teljesítmény, teljesen független a szülők iskolázottságától.

tumblr_lvsr19dfyq1qk5ldio1_500.jpg

"A kutatás (Vorlesestudie 2015) szerint jó vagy nagyon jó osztályzatot kapott az anyanyelvi tantárgyból azoknak a gyerekeknek a 70 százaléka, akiknek naponta olvastak mesét. Az említett korosztályból 2007 óta évente megkérdeztek 524 gyereket és mindegyikük édesanyját."

A szülők végzettségétől függetlenül, azon gyermekek, kiknek sokat olvasnak nagyobb kedvvel járnak iskolába, valamint érzékenyebbek és empatikusabbak kortársaikkal és más személyekkel is. Így tehát a napi meseolvasás akkor is nagyban támogatja a gyerekek fejlődését, ha a magas iskolázottságú szülői minta nincs jelen mindennapjaikban. Ugyanez vonatkozik az elszigeteltebb helyen élő gyermekekre is, akiknek nem adatik meg, hogy mindennap részt vegyenek az oktatásban.

 

A kutatásban részt vevő, naponta felolvasást hallgató gyerekek 83 százaléka válaszolta, hogy "nagyon szívesen" jár iskolába. Akiknek ritkán vagy sosem olvasnak fel, azoknak 43 százaléka vélekedett így.

A naponta felolvasó anyák 90 százaléka jellemezte gyerekét tudásra szomjazónak, akik alig vagy sosem mesélnek, azoknak csak 43 százaléka mondta ugyanezt.

 

tumblr_njttp8azgs1sjr32yo1_500.jpg


Egyéb jótékony hatások:

 

1. Kreativitást fejleszt!

Az élénk leírásokat tartalmazó könyvek olvasása nemcsak szórakoztató, de egyenesen arra sarkallja agyunkat, hogy a leírt világot képek formájában teremtse újra. Kutatások igazolják, hogy könnyebben azonosítunk egy tárgyat, ha előtte olvastunk róla.

2.Tapasztalatot ad át!

Az irodalom a legjobb valóság-szimulátor. Egy olyan gépezet, amely átrepít bizonyos élethelyzeteken, amelyeket lehet, hogy soha az életben nem lenne lehetőséged megtapasztalni. Felgyorsítja az időt, vagy épp ellenkezőleg, a végletekig lelassítja azt.

3.Segít önmagunk megismerésében!

Gyakran nem vagyunk képesek kimondani, amit valóban gondolunk. De a könyvekben mindenki talál példát valódi önmagára, még a legkülönfélébb személyiségek is. Mert az irodalom hősei őszintébbek, valódibbak a valóságnál is. A legjobb történetek írói olyanok, mintha jobban ismernének minket saját magunknál is – pontos leírást adnak lelkünk legbensőbb, legsebezhetőbb, legfurcsább rezdüléseire.

4.Segít a kudarcélmény kezelésében!

Szinte semmitől sem félünk jobban, mint a kudarctól. Az irodalom nagy része szintén tele van bukással és kudarccal. Csakhogy a könyvek nem ítélkeznek saját hőseik fölött olyan kíméletlenül és egydimenziósan, mint gyakran az emberek, így könnyebben megbocsájtunk magunknak és vágunk bele újra terveink megvalósításába.

5.Ok-okozati összefüggést fejleszt!

A történetek hagyományos szerkezete, hogy van elejük, közepük és végük, fejleszti az agynak azt a készségét, hogy az okok és okozatok közötti összefüggéseket felismerje.

tumblr_muj1ucavke1sxw0pno1_500.jpg

Ha azt gondolod, hogy az olvasás unalmas, akkor rosszul csinálod. :)

Az olvasás a lelkivilág fejlődésére is igen nagy hatással van, melyet egy korábbi cikkemben fejtettem ki bővebben. Ha még többet szeretnél megtudni az olvasás széleskörű jótékony hatásairól, olvass tovább!

Biblioterápia, a lélek gyógyítója