Az ünnepek közeledtével az ajándékok kifundálása egyre nehezebb feladat, főleg ha valami személyeset de egyben hasznosat is szeretnénk adni szeretteinknek. Egy könyvnek nem feltétlenül kell szépirodalomnak vagy klasszikusnak lennie, ezért adhatunk akár felnőtt színezőket, vagy személyre szabott pozitív naplót is, számtalan variáció áll a rendelkezésünkre. A lényeg, hogy ha nincs még ötletünk, ezekkel a könyvekkel bárkinek őszinte örömet szerezhetünk.

♥♥♥

 

1. A boldogság - 500 dolog, ami boldoggá tesz  

    Ralph Lazar- Lisa Swerling

 A boldogság... kipróbálni valami újat, buborékot fújni, horkantani nevetés közben, az eső illata, behúzódni egy meghitt kávézóba, beletalálni a szemeteskukába. Legyen az kicsi vagy nagy, régóta várt vagy váratlan, nap mint nap számtalan dolog történik, ami örömöt okoz. A bájos illusztrációk segítségével idézd fel ezeket a pillanatokat, és fedezd fel az újakat.

2. A napok iszkolása - Könyvnotesz 

    Magvető kiadó

Sebtében leírt gondolatfoszlányok, a lap aljára biggyesztett szavak, jegyzetek: a Magvető elkészített egy különleges kiadványt, amelyből kirajzolódik, hogyan is készülnek a kiadásra kerülő kötetek.

A napok iszkolása című kiadvány saját meghatározása is "könyvnotesz", ami bevallott céllal egy olyan, különleges zsebnaptárnak készült, amelybe az olvasó maga is jegyzetelhet, és amelynek illusztrációjaként szerzők kéziratait, a szerkesztők megjegyzéseit is megtalálja. Mindemellett találhat benne olyan információkat is, amelyek a kiadó szerint minden olvasó embernek fontosak lehetnek: antikváriumok, galériák és kulturális intézmények címeit, valamint rövid portrékat az írókról. Ennek az irodalmi notesznek még címe is van, amelyet Esterházy Péter adott: A napok iszkolása.

3. Így főz Bernáth József stílusosan, lezseren - 35   recept A konyhafőnök séfjétől

    Bernáth József - Ördögh Bálint

 Első szakácskönyvében Bernáth József a 30+ számára kedves recepten keresztül azt igyekszik megmutatni és átadni az olvasóknak, miként lehet egy alapételből három különböző (nehézségű és tálalású) fogást úgy elkészíteni, hogy az passzoljon (és egy kissé formálja is) a magyar ízléshez, miközben a lehető leghatékonyabban használjuk fel a rendelkezésre álló alapanyagokat és a konyhában eltöltött időt. Mindebben fázisfotókkal is segíti az olvasót, hogy a sikerélmény a lehető legteljesebb lehessen.
 

4. Bátran élni - Félelmeink és gátlásaink leküzdése

    Almási Kitti

 Rengeteg gátlás és félelem van bennünk még a legegyszerűbb helyzetekben is -rettegünk attól, hogy ha megmutatunk magunkból valamit, akkor kitesszük magunkat mások kritikájának, ítéletének, elutasításának.
Sokkal egyszerűbbnek tűnik, ha inkább elrejtőzünk a szerepeink mögé, ha nem mondjuk ki, amit gondolunk, ha nem fejezzük ki, amit érzünk, mert így nem szolgáltatjuk ki magunkat annak, hogy mások nem fogadnak el és nem szeretnek bennünket.

"Éljük-e így le az életünket? Óvatosságunkban nem hagyjuk-e ki éppen a lényeget? Képesek lehetünk-e valódi intimitásra, megvalósíthatjuk-e legmélyebb vágyainkat, ha állandó önvédelemre rendezkedünk be?
Azon erőlködünk egész életünkben, hogy másoknak megfeleljünk, hogy ne gondoljanak rosszat rólunk, ne szóljanak meg, ne bántsanak minket, miközben önmagunkat cserbenhagyjuk. Miért nem tesszük fel néha a kérdést: És akkor mi van?! Mi van akkor, ha valami nem sikerül, ha valaki nem fogad el? Azt tapasztalom, hogy visszatekintve mindig megbánjuk, ha nem tesszük meg, ami igazán fontos lett volna számunkra, ha elszalasztjuk azokat a lehetőségeket, amelyek által azzá lehetnénk, akik lenni szeretnénk.
Igen, vannak az életben rettenetesen nehéz és ijesztő helyzetek, amikor természetes, hogy félünk, ilyenkor valóban nem könnyű a dolgunk - de vannak eszközök a kezünkben, és szó sincs arról, hogy ebbe bele kellene törődnünk, hogy ne élhetnénk bátran és hitelesen az életünket, ha így akarjuk, és erőfeszítést teszünk érte."

5. Pozitív gondolatok naplója 

    Dér Noémi (Szerk.)

 Mindennapjaink hangulatait megannyi érzés, gondolat, benyomás, napi történés, hallott vagy olvasott szó befolyásolja. Ez a napló abban segít, hogy a számunkra meghatározó napi gondolatainkat, érzéseinket, vágyainkat és sikerélményeinket összeírva rendezni tudjuk magunkban élményeinket.

Miközben megfogalmazzuk és leírjuk gondolatainkat, tovább is fejlesztjük azokat. Írás közben vagy a bejegyzéseket visszaolvasva alkalmunk nyílik arra, hogy egy kicsit más szemszögből is rátekinthessünk érzéseink, gondolataink hátterére, lehetőséget kapva a problémák végiggondolására, sőt átkeretezésére, illetve új, kreatív megoldási stratégiák kialakítására. A pozitív gondolatok, érzések kiemelése által pedig magunk számára is észrevehetővé válnak mindennapjaink sikerei, a problémákkal való sikeres megküzdéseink stratégiái, illetve az is, hogyan tudunk másoknak segíteni. 
 

6. Bűvös erdő - Színezőkönyv mesébe illő rajzokkal

    Johanna Basford

 Johanna Basford kreatív és meditatív színezőkönyveivel mesés világokat teremtett. Hatására számos országban több millióan fedezték már fel az alkotás és az időtöltés ezen új módját. A TITKOS KERT után újabb színezője érkezett meg hozzánk, amely ezúttal a BŰVÖS ERDŐbe kalauzolja a természet és a színezés szerelmeseit.

A gyönyörű rajzok arra várnak, hogy megtöltsd őket színekkel! Ismerd meg a BŰVÖS ERDŐ világát, járd be ösvényeit, hagyd, hogy elvezessenek az erdő mélyén lévő elvarázsolt kastélyba! Kalandozásaid során különleges állatokkal, növényekkel és mesebeli lényekkel találkozhatsz, és kilenc titkos szimbólum is megfejtésre vár. A kastély kapui csak akkor tárulnak fel.

7. A Varázsfuvola

   Jeli Viktória

 Volt egyszer egy sűrű, sötét erdő, félelmetes lények lakóhelye.
Volt egyszer egy szépséges, hős királyfi, Tamino herceg, aki nagy tettekre született.
Volt egyszer egy gyönyörű, szépséges királylány, Pamina, aki addig olvasta a meséket, míg ő is egy mese hőse nem lett.
Csak sajnos a királylányon összevesztek a szülei, a Nap ura, Sarastro, és a Hold úrnője, az Éj Királynője. Még szerencse, hogy Tamino úgyis nagyon szeretett volna megmenteni egy királylányt, és Pamina nagyon szeretett volna már valami kalandba keveredni. A szerelem pedig, köztudomásúlag, minden akadályt legyőz. A gyönyörű hősöké éppúgy, mint a bohókás ?mindennapi embereké, Papagenóé és Papagenáé.

Jeli Viktória meséjét mindenkinek olvasnia kell, mert egyszerre méltó a régi mese emelkedett hangneméhez, mély és igaz, és szólal meg egy mai gyerek számára is érthető, élvezhető, humoros hangon.
Rofusz Kinga képeit mindenkinek látnia kell, mert ez a világ legszebb Varázsfuvolája.

8. Búzavirág

    Fábián Janka

Ha valakit az életednél is jobban szeretsz, akkor kiszolgáltatod magadat a legnagyobb fájdalomnak.

Emíliát már kislányként elbűvöli a színpad varázsa, és az akkoriban még újdonságnak számító mozgókép. Udvarlójával, Vincével még egy amatőr filmet is forgatnak a lány főszereplésével, amellyel kapcsolatban nagyratörő terveik vannak. Ám a Nagy Háború kitörésekor a fiút elviszik katonának, Mimi pedig ápolónőként utazik ki a frontra, hogy megkeresse szerelmét...

A háború végeztével Mimi mindenét elveszíti: a vőlegényét, az egészségét, még színészi karrierje is derékba törni látszik. A lány azonban nem adja fel - többek közt Vince emlékéért is elhatározza, hogy beteljesíti régi álmukat, és rövid kitérők után Hollywoodban próbál szerencsét. Pálóczy Emília hamarosan Mimi Hamiltonként ünnepelt sztár lesz a kor filmcsillagainak oldalán, de vajon a sikerekben és csillogásban megtalálja-e az elveszített boldogságot?

9. Hajnali láz

    Gárdos Péter

,,Nincs más. Vagy ő van, vagy meghalok."

Svédország, 1945. Országszerte koncentrációs táborokból szabadult embereket ápolnak. A 25 éves Miklóst újra halálra ítélik: az orvos hat hónapot ad neki. De Miklós hadat üzen a sorsnak: levelet ír 117 magyar lánynak, akik annak idején földijei voltak, s most itt vannak valamelyik rehabilitációs táborban. Feleséget keres, akivel odahaza újrakezdheti az életét. És a válaszlevelek között hamarosan rátalál az igazira: Lilire. A kezdetben még tapogatózó levélváltás egyre intimebbé válik. Hőseink elhatározzák, megpróbálják elintézni, hogy láthassák egymást személyesen is. Mindenáron élni és szeretni akarnak.
 

+ 1 saját:  Yvone és az őrület tőre

 „Nem az a fontos, hogy ebben a percben ki iránt érzel haragot, hanem az, hogy azt az időt, amit haragra fecsérelsz, és ami az emberi természetből adódóan nyilvánvalóan elillan, azt számtalan boldogságban és békében tartalmas élet megmentésére is szánhatnád, amelyek jóval tovább tartanak, mint ez a gyerekes nézeteltérés köztetek.”

A mindig vidám és álmodozó Yvone a megszokott izgatottsággal utazik el szeretett unokatestvéréhez Skócia legbizarrabb falvába. De Cedric baljóslatú meglepetéssel az oldalán érkezik. Yvone-t eközben megtévesztő események árnyai üldözik, és egy véletlen baleset folytán rálel egy titokban tartott, varázslatos helyre, ahol legmerészebb álmai elevenednek meg.

Nurd-völgy legádázabb ellensége, a sötét és gonosz Herzeloide Úrnő egy elveszettnek hitt tőrrel kívánja véghezvinni gonosz tervét. Megkezdődik a hajsza a tőrért alkimisták rejtvényei, egy őrült unokatestvér és vagy ezer kalandos, ám cseppet sem veszélytelen varázslat kövezte úton keresztül, amelyen egy kobold fiú, William szegődik Yvone útitársául. Ám a számára kijelölt úton, Yvone-nak egyedül kell elindulnia...